Hoppa till innehåll
Hem » Mental barriär!

Mental barriär!

Horseguard stängsel/Franska Elbandet- en mental barriär!

När en häst för första gången ser ett stängsel blir den lite förundrad och nyfikenheten gör att den går fram och nosar på bandet så att den får en stöt. När hästen vet att den får en stöt uppfattar den banden som en ogenomtränglig mur, en mental barriär.

Respekt för elband

För att en häst överhuvud taget skall hålla sig innanför ett stängsel måste den ha respekt för stängslet. Detta gäller förstås inte bara hästar, utan alla djur, även vilda. Det gäller att lära djuren att få respekt för stängslet.

Hästen springer därifrån, elbandet blir en m,ental barriär

Hästen springer och flyr
När hästen får en kraftig stöt springer den därifrån. Men det är inte säkert att den lärde sig sin läxa, den gör ett nytt försök, men med samma resultat.
I allmänhet blir hästen så övertygad, att det här är något som är ogenomträngligt, en osynlig mur som inte kan forceras. En förutsättning för att skapa denna mentala barriär är att alltid ha ”stark” ström i stängslet, så att hästen alltid får en stöt. För att ge en kraftig stöt måste ledarna i bandet vara grova.

En del djur är mindre känsliga

Långhåriga djur känner ström dåligt.
Cirkuskamelen har ju lång päls.

Respekten för stängslet måste vara så stor att djuret aldrig kommer på tanken att gå ut. Det är denna mentala barriär som gör att inte ens hopphästar försöker hoppa över. En del djur är liksom människor, mindre känsliga för ström. De måste få hjälp att få respekt för bandet. Det är viktigt att stängslet är synligt så att djuren vet var det ”onda” kommer ifrån.

Långhåriga djur
På långhåriga djur, som shettisar kan man ”gräva in” en liten, tunn kedja runt halsen. Kedjan ska vara så lång att den hänger ned. Den kommer lättare i kontakt med strömmen än en lurvig päls. Hästen får en stöt och respekterar stängslet.

Lär hästen respekt

Gör så här:
Håll hästen i grimma och grimskaft. Locka den att nosa på bandet, fresta med litet havre. Stöten som hästen får kan vara så kraftig att den rusar bakåt, rakt in i motsatt stängsel. Så därför måst håll därför hästen, i ett stadigt grepp.
Gör på samma sätt med fölungar som för första gången ska lära sig att ett stängsel är en begränsning. Strö litet havre på marken så hästen frestas att sträcka sig under bandet. Det är bra om den får en stöt.

Gör en inlärningshage

Ett annat sätt att lära djur respekt för stängsel är att göra en liten inlärningshage, som inte för liten. Sätt upp tre, fyra band och släpp in djuren och övervaka tills ni ser att de får en stöt och vet vad elband innebär.