Hoppa till innehåll
Hem » Farliga stängsel

Farliga stängsel

Hästar finns bakom många farliga stängsel. Kanske det inte alltid är våra egna, utan grannens stängsel som är upphov till skadorna. Det blir ofta omfattande och svårläkta skador. Hästar är gräsätare och var förr i tiden byte för köttätare så den tar lätt till flykt.

Hästen i ögat

Hästens öga är sedan urminnes tider anpassat till att kunna se rörelse, såsom förr när den var tvungen att upptäcka en tiger eller lejon som låg och lurade. Hästens enda försvar var att lita på sina ögon och sin hörsel för att kunna fly. Tack vare dessa egenskaper har hästar överlevt genom årtusenden.
Hästens syn är alltså anpassad till att se rörelse och inte anpassade till något så stillastående som ett stängsel. Hästens öga kan inte se små föremål och när föremålet är en tråd blir problemet ännu mer komplext.

Olika stängsel, några syns knappt

Synlighet

Jämför synlighet på bilden. Våra band 40mm, 20 mm och 14 mm i jämförelse med 4 tunna trådar.
En häst ser förstås en tjock gren mycket bättre än en liten kvist, så naturligtvis har det breda bandet bättre  synlighet.
Hur bra ser man när man kommer 20 m ifrån?

Flärpar för att tråden ska synas

Flärpar på farliga stängsel

Till och med människor har svårt att se en tråd på några meters avstånd, så vad har den flyende, panikslagna hästen för chans.
Många sätter ”flärpar” på tråden, för att göra den mer synlig. Det misslyckas ofta, vinden drar dem i klump till en stolpe och trådarna blir då ”osynliga” igen.

Därför att hästar så lätt skräms och springer innan de hinner tänka efter är det mycket riskfyllt att ha stängsel av taggtråd eller osynlig ståltråd. Taggtråd är numera förbjudet.

Elrep och "snören" kan vara farliga stängselge allvarliga skador.

Skador av rep

Skadorna blir ofta värre än taggtrådsskador. Rep eller snöre skär djupt i senor och ligament. I detta ben har ett elrep skurit djupt. Skador orsakade av elrep har blivit allt vanligare. Elrep är starkt, det är alldeles för starkt.

Men kossor då, de kan ju gå bakom taggtråd och tunna snören. Kor har ett annat försvar än hästar mot rovdjur och deras naturliga reaktion är att sparka och inte fly. Kor rör sig också långsammare än hästar men trots detta kan de därför lätt riva sig på taggtrådsstängsel vilket i slutänden ger en förlust. De rivskador som kossan får på ett juver medför alltid extra arbete, veterinärkostnader och produktionsbortfall.

Dåligt spänt fårnät är farliga stängsel som hästen kan fastna i

Fårnät

Fårnät är inte heller något bra alternativ till hästar. Det är lätt att en hov träs igenom och fastnar i någon av maskorna.

Det kostar mycket att ha häst så se till att ditt stängsel fungerar och att hästen inte kommer ut eller skadar sig.
Sätter man upp Horseguard/ Franska Elbandet får man ett snyggt, synligt och säkert stängsel som håller i många, många år. Du undviker skador och minimerar ditt arbete med stängsel.
Besök butiken för priser och bilder