Hoppa till innehåll

Vita band

Staketet det klassiska vita!

Tre vita 40 mm band
Som ett trästaket

Franska Elbandet håller så länge och med vitt elband förändras hela din omgivning för lång tid framåt.
Sitter bandet rakt och om de är riktigt spända så har du ett snyggt staket. Vita elband gör sig bäst i långa raka linjer och inte i små plottriga hagar.
På grund av att bandet håller så länge, blir de med åren grön och gråaktiga. Funktionen är densamma men de ser inte så fräscha ut. Alger och nedfall gör banden solkiga efter några år.En annan nackdel är att du måste vara extra noga när du sätter upp vitt band, ”felen ” syns så lätt. Du måste vara extra noga med att sätta isolatorerna på samma höjd, sträva hörnstolpar så att de inte lutar inåt osv. och hålla efter vita band litet extra.
Håll efter stängslet
Vita elband har varit det vanligaste elstängslet. Det ser man överallt men tyvärr är det bara en bråkdel som är snygga. Banden hänger och fladdrar, mycket på grund av dålig kvalitet, men man måste alltid sträck upp och hålla efter.

Vita band syns på långt håll
Vita band måste absolut sitta sträckta.

Syns på långt håll
En fördel med vitt band är att det syns för människan, på väldigt långt håll. Du kan med en ena blick se om stängslet sitter uppe eller om älgen har rivit ner det. Vitt band passar bäst till stora hagar. Vitt band i små hagar styckar sönder naturen och det blir bara för mycket.
Måste man ha fyra band?
Naturligtvis inte. Det räcker med två band för att hästen ska stanna inne i sin hage. Det är dock mindre underhåll på en hage med tre eller fyra band. Det är ju vi människor som ofta vill ha det litet fint och snyggt omkring oss och därför vill ha flera band.

Vita elband i Arizona

Franska Elband i Arizona

Vi hade prövat tre olika sorters stängsel innan jag hittade HorseGuard. Det här är det bästa, det syns, speciellt på långt håll. Det står emot stark vind, vi har ofta 100km /h i stormbyarna. Ingen annans design kommer ens i närheten av HorseGuards. Jag ”älskar” grindhandtaget.

Vita band i Oklahoma

Vita band i Oklahoma

Susan Malena, Oklahoma säger så här:
Det är snyggt och säkert.
Jag satte upp ett fyra-bands stängsel för fem år sedan. Jag ”älskar” det här stängslet, jag har haft två ston som har rullat in i stängslet vid två olika tillfällen. Ingen av dem fick så mycket som en skråma. Jag sträckte bara upp stängslet och det såg lika fint ut igen.
Utseendet ja! Min veterinär är mycket imponerad. Alla förresten som kommer förbi har alltid något trevligt att säga om stängslet. Det är så snyggt men det viktiga för mig är säkerhet för mina ston och föl. Utseendet är en bonus.

Två 14 mm vita band
En hage kräver minst två rader band

Smala band
Givetvis syns bredare band bättre än smalare. I ”vilda livet” stoppar ju en stor gren bättre än en liten kvist. Ofta är det dock pengarna som begränsar inköp av stängsel. Det blir en ganska stor investering och man måste kompromissa. Det är bättre att sätta upp smalare band av högsta kvalitet, än bredare band av dålig kvalitet. Bra stolpar, bra isolatorer och bra ”underhåll” ger ett stängsel som håller många år
Med dåliga band får du dessutom göra jobbet tre gånger om

Inte bara hästar – HorseGuard Franska Elbandet stängsel passar alla djur

Grisar och elband
Det är lätt att stänga in grisar med elband

Grisar
Grisar respekterar elstängsel mycket bra. Grisar är ”skogsarbetare och röjare” av igenvuxna marker.
Efter en säsong har du fin jord att odla på.

Vildsvin och Franska Elband

Vildsvin och Franska Elbandet

Franska Elbandet är ett mycket bra stängsel för att stänga ute vildsvin
De är också känsliga för ström.

Elefanter bakom vita band

Elefanter
Cirkusdirektören grät av lycka när elefanterna inte längre behövde vara tjudrade i fötterna.
De stannar snällt bakom 12mm glasfiberstolpar och 40 mm elband

Kameler
Kamelen är från Cirkus Scalas vinterläger i Skåne. Långhåriga djur har svårare att känna ”ström” För att djuren ska ha respekt för elstängsel måste de få veta att bandet ”gör ont”
Små långhåriga hästar kan också ha svårt att känna ström. Ett tips är att blöta ner pälsen när man lär den respekt. Är det snö och is som isolerar djuren så fungerar Polarband bättre.

Långhorns tjur och Franska Elband
Långhorns-tjur också från Cirkus Scala


Tjurar
Respekt för elband! Jajamän!
Det som gäller alla djur är att man måste se till att djuren nosar på bandet så att de vet att det ”gör ont”

Långhåriga djur känner ström dåligt.