Hoppa till innehåll

Gummirep

Gummirep – Grimskaftet som tänjer sig

Gummirep i stallgång

Grimskaftet som tänjer sig. Ett mycket bra och effektivt sätt att binda upp en häst. Ett specialtillverkat gummirep med ringar i båda ändarna, 30, 50 eller 80 cm långt.

 I stallgången skarvar man i gummirepet med en kedja eller rep mot väggen.

 

 

Hästen kan dra ut repet

Detta med gummirep är psykologiskt, hästen blir förvånad och förundrad när repet drar tillbaka och inte ger vika. Den ger sig i regel efter några försök.
Elastiska gummirep kan töja ca 4 m men hästen brukar kunna dra ut repet till ca 2 meter.
STÅ INTE I VÄGEN!
Ha en kniv till hands om du måste skära loss hästen.

 

 

 

Dubbla rep i början
 

Gummirepet kan användas överallt där man vill binda upp hästen; i trailer, på stallgång, duschplatta, bindbom mm.
Man ska inte använda gummirepet som permanent uppbindning i spilta, där behöver man rep och kloss.

Bilden visar häst under inlärning. Två st 50 rep de första gångerna bunden intill en plan vägg. Ett täcke hänger på väggen för att det ska vara så skonsamt som möjligt för hästen.Grimmorna håller längre.
I trailern använder man 30 cm repet. Man kan förlänga om det behövs med ett par karbinhakar till.
  

 

Föl lär sig snabbt
 

Hästar måste kunna stå bundna. Inte alla hästar kan stå uppbundna, men det är en nödvändighet, som man måste lära hästen. Föl lär sig snabbt
Bind alltid hästen högre än manken för att undvika att den fastnar med benen. Använd inte balsnöre, hästen måste sitta fast.
 

Skonsamt mot fölet

Lär de små stå bundna, vänta inte till du har 1000 kg häst. När du lär föl, bind ett rep i änden på gummirepet. Trä änden runt en stolpe eller dylikt så du kan hålla i men också släppa efter om det behövs.

Gummirepet är skonsamt för hästens nacke. Man slipper den knyck som blir i en kedja eller i ett annat stumt grimskaft. Man undviker den panik som kommer när hästen känner att den sitter fast .

Kom ihåg!

Bind högre än manken.
Bind gummirepet i hästens grimma, inget annat. 
Se till att bindöglan håller.
Stå inte i vägen om hästen skulle kasta sig. Hästen brukar dra ut repet ca 2 meter.
Om hästen är ”svår” använd dubbla rep, ett i varje sida tills den lärt sig.
All hantering av häst och gummirep sker på egen risk.

Varje rep är kontrollerat, men skulle du upptäcka ett fabrikationsfel så byter vi ut det utan kostnad. Litet färgvariationer i gummi kan förekomma men detta ger ingen orsak till byte. Allt gummi åldras ju med tiden, det gäller även gummirep. Efter ett antal år kan gummirepen behöva bytas.

Ingraverat i gummi

Ett gummirep kan gå av. I gummirepet finns på ena sidan av repet ett hästhuvud ”ingraverat.” Den sidan skall krokas fast i hästens grimma.
På den andra sidan finns en ”tegelvägg”. Den änden av gummirepet skall sättas fast i väggen. Den sidan är förstärkt och meningen att den ska hålla där om repet skulle brista.

Gummirep det nygamla sättet att binda en häst