Vita band

Staketet det klassiska vita!

Tre vita 40 mm band

Som ett trästaket

Franska Elbandet håller så länge och med vitt elband förändras hela din omgivning för lång tid framåt.
Sitter bandet rakt och om de är riktigt spända så har du ett snyggt staket. Vita elband gör sig bäst i långa raka linjer och inte i små plottriga hagar.
På grund av att bandet håller så länge, blir de med åren grön och gråaktiga. Funktionen är densamma men de ser inte så fräscha ut. Alger och nedfall gör banden solkiga efter några år.

En annan nackdel är att du måste vara extra noga när du sätter upp vitt band, ”felen ” syns så lätt. Du måste vara extra noga med att sätta isolatorerna på samma höjd, sträva hörnstolpar så att de inte lutar inåt osv. och hålla efter vita band litet extra.
Håll efter stängslet
Vita elband har varit det vanligaste elstängslet. Det ser man överallt men tyvärr är det bara en bråkdel som är snygga. Banden hänger och fladdrar, mycket på grund av dålig kvalitet, men man måste alltid sträcka upp och hålla efter.

Vita band syns på långt håll

Vita band måste absolut sitta sträckta.

Syns på långt håll
En fördel med vitt band är att det syns för människan, på väldigt långt håll. Du kan med en ena blick se om stängslet sitter uppe eller om älgen har rivit ner det. Vitt band passar bäst till stora hagar. Vitt band i små hagar styckar sönder naturen och det blir bara för mycket.Måste man ha fyra band?
Naturligtvis inte. Det räcker med två band för att hästen ska stanna inne i sin hage. Det är dock mindre underhåll på en hage med tre eller fyra band. Det är ju vi människor som ofta vill ha det litet fint och snyggt omkring oss och därför vill ha flera band.

Vita elband i ArizonaFranska Elband i Arizona

Jag hade prövat tre olika sorters stängsel innan jag hittade HorseGuard. Det här är det bästa, det syns, speciellt på långt håll. Det står emot stark vind, vi har ofta 100km /h i stormbyarna. Ingen annans design kommer ens i närheten av HorseGuards. Jag ”älskar” grindhandtaget.

Vita band i Oklahoma

S Malena: För mig som är en liten quarterhästuppfödare är utseendet en bonus

Snyggt och säkert
Susan Malena, Oklahoma säger så här:
Jag satte upp ett fyra-bands stängsel för tre år sedan. Jag ”älskar” det här stängslet, jag har haft två ston som har rullat in i stängslet vid två olika tillfällen. Ingen av dem fick så mycket som en skråma. Jag sträckte bara upp stängslet och det såg lika fint ut igen.
Utseendet ja! Min veterinär är mycket imponerad. Alla förresten som kommer förbi har alltid något trevligt att säga om stängslet. Det är så snyggt men det viktiga för mig är säkerhet för mina ston och föl.

Två 14 mm vita band

En hage kräver minst två rader band

Smala band
Givetvis syns bredare band bättre än smalare. I ”vilda livet” stoppar ju en stor gren bättre än en liten kvist. Ofta är det dock pengarna som begränsar inköp av stängsel. Det blir en ganska stor investering och man måste kompromissa. Det är bättre att sätta upp smalare band av högsta kvalitet än bredare band av dålig kvalitet. Bra stolpar, bra isolatorer och bra ”underhåll” ger ett stängsel som håller många år
Med dåliga band får du dessutom göra jobbet tre gånger om

Grisar och elband

Det är lätt att stänga in grisar med elband

Inte bara hästar – HorseGuard stängsel passar alla djurGrisar respekterar elstängsel mycket bra. Grisar är ”skogsarbetare och röjare” av igenvuxna marker. Efter en säsong har du fin jord att odla på.
Det går mycket bra att stänga ute vildsvin, de är också känsliga för ström

Vildsvin och Franska Elbandet

Franska elbandet är ett mycket bra stängsel för att stänga ut vildsvin 

Elefanter
Cirkusdirektören grät av lycka när elefanterna inte längre behövde vara tjudrade i fötterna.
De stannar snällt bakom 12mm glasfiberstolpar och 40mm elband.

Cirkuskamel

En långhårig kamel från Cirkus Scala

KamelerKamelen är från Cirkus Scalas vinterläger i Skåne. Långhåriga djur har svårare att känna ”ström” För att djuren ska ha respekt för elstängsel måste de få veta att bandet ”gör ont”
Små långhåriga hästar kan också ha svårt att känna ström. Ett tips är att blöta ner pälsen när man lär den respekt. Är det snö och is som isolerar djuren så fungerar Polarband bättre.

 

Långhornstjur

Långhornstjur också från Cirkus Scala

 
Tjurar
Respekt för elband! Jajamän!
Det som gäller alla djur är att man måste se till att djuren nosar på bandet så att de vet att det ”gör ont”