Bruna band

Brunt band smälter in

Brunt band smälter in

Vi rekommenderar tre band till hingstar

Brunt band behåller sin fräschör. Det ser likadant ut efter 15 år som när man satte upp det. Om man tex. råkat få isolatorerna på litet olika höjd, märks inte ”felen” så lätt på brunt band.

Hästarna har inga problem att se brunt.
Brunt band- bruna stolparFör att få ett snyggt enhetligt staket kan man måla stolparna med tjära eller vattenlöslig lasyr. Om man värmer är tjäran är den lättare att stryka ut och den går lättare in i träet.
Med bruna stolpar och brunt band får man ett elegant stängsel som smälter in i miljön. Brunt delar inte upp hagen på samma sätt som vitt band gör.


Hur många band behövs?
Tre band ser ut som ett ”riktigt” staket. Med tre band får man också mindre slitage, mindre underhåll på stängslet. En starkt trafikerad väg är också en farlig plats. Det är att rekommendera att ha tre band till fölungar.

Om fölungen skulle ligga nära staketet och rulla runt, så skyddar det undre bandet den från att hamna på fel sida stängslet. Att hamna på fel sida, skild från mamman kan bli ödesdigert.

 

Bruna band och snöHingsthagar

Ofta vill man ha tre band till hingstar, man gör också gärna hingsthagar litet högre. Då ser det snyggare ut med tre band.

Lämna några meters mellanrum mellan hingst och stohage som säkerhet, för att inte hästarna ska få ”noskontakt” och sparka in i bandet.

 

Två bandTvå band
Man bör alltid ha två band i sin hage, det är också det vanligaste. Om man bara har ett band är det lätt att hästen betar under bandet, kommer för långt under, får en stöt på mankammen. Resultatet blir att hästen förmodligen springer framåt, ut ur hagen.

När man har två band brukar man normalt sätta dem på ca 70 cm och 120cm:s höjd från marken
Ett tips! Staketet blir snyggare om du inte har för långt avstånd mellan över och underband, ca 50 cm är lagom. Då kan hästarna också hålla rent under staketet.

 

Trampstolp och band

Ett band är lättare att flytta vid strip grazing

Ett band – Strip Grazing
Undantag från två band kan vara sk. ”strip grazing”.
Det är när du stänger av en hage på tvären med ett band. Du använder plaststolpar för tillfällig stängsling tillsammans med ett band. Varje dag flyttar du fram gränsen en liten bit, ett par meter beroende på hur mycket hästarna äter. Hur mycket bestäms av det antal hästar du har och hur mycket de ska äta.
Om hästarna går igenom detta stängsel är det inte ”hela världen”, de är fortfarande kvar på dina marker.

Ett band räcker också när man vill komplettera ett trästaket, för att hästarna inte ska gnaga.