Hoppa till innehåll

Detta behövs för en hage

För att göra en hage behövs stolpar att sätta elbandet på. Det är viktigt att stolparna är stadiga i grind och hörn för att bandet ska sitta sträckt. Sträva, sätt en tegel mot hörnstolparna så att de inte lutar inåt. Sätt stolparna med 4 meters mellanrum, om du har mycket blåsigt med tre meter. Mest permanent blir det med trästolpar.
En spännare på grindstolpenDu börjar i grindstolpen med en spännare i grind.

Sätt upp isolatorer på stolparna.Sätt de översta först, håll ett mått på dig själv så alla isolatorer blir på samma höjd. Sätt översta raden först. Sluta med en spännare på sista grindstolpen. Sätt fast bandet i spännaren och gå runt hagen och sluta vid sista spännaren, klipp av och sträck upp. Nu kan du se om isolatorerna sitter snyggt.
Isolatorer på alla stolpar

Sätt spännare och isolatorer för nästa rad band. OBS. Sätt rad nr två ca 40 cm nedanför, det blir snyggare staket. Ha en måttstav och håll den mot den övre isolatorn så får du samma avstånd på isolatorer och band.

Bestäm var du vill ha inkommande ström och sätt en strömisolator där. Koppla ström till stängslet från aggregatet. Koppla en mellanbandskabel mellan två spännare, så att du får ström i båda banden.

Mellanbandskabel för ström mellan över och underbandFör att få en bra hage behöver du minst två band. Har du ett band är det lätt att krypa under.
Ha alltid strömmen påkopplad. Ett bra sätt att kolla att du har tillräckligt med ström, är att använda en digitalvoltmeter. Det ska inte vara under 3000 volt i stängslet.
Du behöver förstås ett elaggregat. En kabel till stängslet från pluspolen och en kabel från aggregatet till jordspettet.
Detta gäller inte Polarband, där två kablar från aggregatet koppplas direkt till bandet.